Voorstel indienen voor extra maatregel of product

Leveranciers en ondernemers kunnen voorstellen doen voor extra maatregelen of producten die in aanmerking komen voor aanvullende subsidie via de subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA). Op deze pagina leest u waar uw voorstel aan moet voldoen en hoe u een voorstel kunt indienen.

Aanvullende subsidie

De subsidieregeling is bedoeld voor amateursportorganisaties. Zij kunnen via deze regeling subsidie aanvragen voor de ontwikkeling en instandhouding van sportaccommodaties en de aanschaf van sportmaterialen. Amateursportorganisaties kunnen via de regeling 20% aanvullende subsidie aanvragen voor maatregelen op het gebied van energiebesparing, circulariteit, klimaatadaptatie en duurzame energieopwekking. Deze maatregelen staan in bijlage 1 van de regeling.

Voorstel voor extra maatregel of product

Bent u leverancier of ondernemer en heeft u een goed idee voor een maatregel of product, maar staat deze niet in de lijst? Dan kunt u een voorstel doen voor extra maatregelen en producten. Met uw voorstel levert u een maatschappelijke bijdrage aan het verduurzamen van de amateursportsector. Na een positieve beoordeling voegen we uw maatregel of product aan de lijst toe, zodat amateursportorganisaties hier vanaf volgend jaar ook aanvullende subsidie voor kunnen aanvragen.

Waar uw voorstel aan moet voldoen

De maatregel of het product dat u voorstelt moet innovatief en milieuvriendelijk zijn, en moet zijn werking in de sportsector hebben bewezen. Uw voorstel moet voldoen aan de volgende criteria:

  • De toepassing van de maatregel of het product moet een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij op het gebied van milieu, circulariteit, toegankelijkheid of energiebesparing.
  • De maatregel of het product moet beter zijn dan het gangbare alternatief.
  • De maatregel of het product moet al op de markt zijn, of dit moet snel gebeuren.
  • De maatschappelijke voordelen van de maatregel of het product moeten verder gaan dan wat op dit moment wettelijk verplicht is.
  • De maatregel of het product is gemaakt van niet-giftige materialen.

Beoordeling van uw voorstel

De Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) beoordelen uw voorstel. Wordt uw voorstel positief beoordeeld? Dan zet het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vanaf volgend jaar uw maatregel of product op de lijst met maatregelen voor aanvullende subsidie.

Bij de beoordeling wordt vooral gelet op:

  • De soort emissie die verminderd wordt. Met 'emissie' wordt bedoeld de afvalstromen die tijdens het productieproces ontstaan, zoals broeikasgassen, stikstof, giftige stoffen of vervuild water.
  • De hoeveelheid en monitoring van de emissievermindering.
  • De hoeveelheid en monitoring van de energiebesparing.
  • Het type van de gebruikte technologie.
  • Voorspelling van de verwachte verkoop.
  • De extra kosten in vergelijking met het gangbare alternatief.
  • Toxiciteitsrapportage van de maatregel of het product.
  • Budgetimpact.

Om te voorkomen dat de lijst met maatregelen voor aanvullende subsidie te lang wordt, geldt een maximum van 10 maatregelen per categorie. De maatregelenlijst van de BOSA-regeling wordt jaarlijks aangepast.

Voorstel indienen

Controleer voordat u een voorstel indient of uw maatregel of product niet al in de huidige lijst staat. Neem bij twijfel contact met ons op.

U kunt uw voorstel indienen van 1 februari tot en met 31 mei 2024.

Dit gebeurt er nadat u uw voorstel heeft ingediend

  1. DUS-I stuurt uw voorstel naar de RVO voor beoordeling. De RVO toetst uw voorstel aan de criteria voor opname op de maatregellijst voor aanvullende subsidie van de BOSA-regeling. Er worden geen aanvullende gegevens bij u opgevraagd.
  2. De RVO geeft een advies over uw voorstel aan DUS-I en het ministerie van VWS.
  3. Het ministerie van VWS beslist of uw voorstel wordt toegevoegd aan de maatregelenlijst voor aanvullende subsidie van de BOSA-regeling.
  4. De gewijzigde maatregelenlijst van de BOSA-regeling wordt aan het einde van het kalenderjaar gepubliceerd in de Staatscourant. Een link naar deze lijst komt ook op de pagina van de BOSA-regeling op de website van DUS-I.
  5. Tussen 1 oktober en 30 november 2024 ontvangt u een reactie op uw voorstel.