Ik ben pas na de Q-koortsuitbraak gediagnosticeerd, maar was al ziek ten tijde van de uitbraak. Kom ik aanmerking voor een tegemoetkoming?

U komt in aanmerking voor een tegemoetkoming als u aantoonbaar besmet bent geraakt tijdens de Q-koortsuitbraak (1 januari 2007 tot en met 31 december 2011). De diagnose moet gesteld zijn voor 1 oktober 2018.

Het is dus niet noodzakelijk dat ook de diagnose tijdens de Q-koortsuitbraak is gesteld, zolang de besmetting wel heeft plaatsgevonden tijdens de Q-koortsuitbraak. Ter illustratie enkele voorbeelden:

  • Voorbeeld 1: u bent besmet geraakt in 2009. In 2010 bent u gediagnosticeerd met chronische Q-koorts, QVS of een op QVS gelijkend ziektebeeld. In dat geval voldoet u aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming. De besmetting vond plaats tijdens de uitbraak, en de diagnose is gesteld voor 1 oktober 2018.
  • Voorbeeld 2: u bent besmet geraakt in 2015. In 2017 bent u gediagnosticeerd met chronische Q-koorts, QVS of een op QVS gelijkend ziektebeeld. In dat geval voldoet u niet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming, omdat de besmetting heeft plaatsgevonden na de Q-koortsuitbraak.
  • Voorbeeld 3: u bent besmet geraakt in 2007. In 2014 bent u gediagnosticeerd met chronische Q-koorts, QVS of een op QVS gelijkend ziektebeeld. In dat geval voldoet u aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming. De besmetting vond plaats tijdens de uitbraak, en de diagnose is gesteld voor 1 oktober 2018.