Terugblik 2020 en 2021

In 2020 zijn 31 van de 65 ontvangen aanvragen voor Collectieve erkenning van Indisch en Moluks Nederland toegekend. In 2021 waren dit er 29 van de 71. Op deze pagina leest u meer over de toegekende projecten en over de afhandeling van de aanvragen.

Afhandeling van de aanvragen

In 2020 werd het beschikbare budget voor het eerst verdeeld op basis van een loting en niet langer op grond van ‘wie het eerst komt, wie het eerst  maalt’. Natuurlijk moesten de aanvragen nog wel vallen onder een van de thema’s (cultuur, kennis en educatie) en aan de overige voorwaarden van  de regeling voldoen. Door het overgaan op een lotingssysteem stond er minder druk op de aanvragers om meteen bij het opengaan van de  aanvraagronde een complete aanvraag in te dienen. Daarnaast is in 2020 gestart met twee categorieën aanvragen, namelijk: de categorie kleine projecten tot €30.000 en de categorie grote projecten van €30.000 tot €60.000. Hierdoor heeft VWS meer projecten kunnen ondersteunen. Voor de kleine categorie was per jaar €250.000 beschikbaar en voor de grote categorie €750.000. Tijdens de ronde in 2021 golden dezelfde voorwaarden.

Cijfers 2020

  • Voor de categorie projecten van €30.000 tot en met €60.000 zijn in totaal 39 aanvragen binnengekomen. Hiervan zijn er 17 toegekend en 22 afgewezen. 18 zijn afgewezen vanwege het bereiken van het subsidieplafond, 3 op inhoudelijke gronden en 1 vanwege het  uitblijven van een tijdige reactie.
  • Voor de categorie projecten van €5.000 tot €30.000 zijn in totaal 26 aanvragen binnengekomen. Hiervan zijn er 14 toegekend en 12 afgewezen. Van de 12 zijn er 6 afgewezen vanwege het bereiken van het subsidieplafond, 2 op inhoudelijke gronden, 2 buiten behandeling gesteld en 2 ingetrokken door de aanvrager.

Cijfers 2021

  • Voor de categorie projecten van €30.000 tot en met €60.000 zijn in totaal 40 aanvragen binnengekomen. Hiervan zijn er 15 toegekend en 25 afgewezen. 24 daarvan zijn afgewezen vanwege het bereiken van het subsidieplafond en 1 op inhoudelijke gronden.
  • Voor de categorie projecten van €5.000 tot €30.000 zijn in totaal 31 aanvragen binnengekomen. 14 daarvan zijn toegekend en 17 afgewezen. 16 aanvragen zijn afgewezen vanwege het bereiken van het subsidieplafond en 1 aanvraag is ingetrokken.

Toegekende projecten 2020

Stichting Verbinding door Verbeelding - Geef een gezicht: 1e generaties Indische Nederlanders

Verhalen van de eerste generatie worden vastgelegd door het afnemen van interviews. Ook worden familiearchieven geopend en wordt gesproken met kinderen en kleinkinderen over wat het verleden van hun(groot)ouders voor hen betekent. Dit resulteert in video’s die worden verspreid via  verschillende kanalen op social media.

Stichting Krek – Sayang E

Fototentoonstelling Sayang E waarbij Molukkers op een positieve manier worden geportretteerd. De resultaten van de tentoonstelling worden blijvend gewaarborgd door een online catalogus. Daarnaast worden in de glossy Sayang E bekende Nederlandse Molukkers geportretteerd over hun  persoonlijke band met de Molukken.

De Cooblae stichting - Podcast Molukse woonwijken

Podcastreeks over de Molukse woonwijken in Nederland. Er worden acht Molukse woonwijken besproken met vragen als: hoe is de wijk ontstaan en wat voor ontwikkelingen hebben er plaatsgevonden? Hierbij komen zowel Molukse als niet-Molukse inwoners aan het woord. Met de podcastserie wordt een ode gebracht aan de erfenis van de eerste generatie Molukkers.

Stichting Latino Promotion - Massada, muziek als bruggenbouwer

De popmuziek van de bekende band Massada wordt in kaart gebracht door het afnemen van interviews en het tonen van uniek fotomateriaal. Dit resulteert in een boekpublicatie, die gepresenteerd wordt tijdens een eindconcert. Naast de bandleden en de fans worden ook wetenschappers bij de  publicatie betrokken om het boek in de correcte sociologisch historische context te plaatsen.

Stichting Educatie Moluks-Nederlandse Geschiedenis - Lesmateriaal Moluks-Nederlandse Geschiedenis

Lesmateriaal voor het Voortgezet Onderwijs over de Moluks-Nederlandse geschiedenis. Dit lesmateriaal wordt onder aandacht van docenten gebracht door te adverteren in het vakblad KLEIO.

Stichting Toneelwerk - Hallo Bandoeng

In de theatervoorstelling Hallo Bandoeng! worden verzwegen familieverhalen verteld en wordt geprobeerd de band tussen Nederlands-Indische groeperingen onderling te verstreken. De persoonlijke en intieme voorstellingen zullen voornamelijk plaatsvinden in de kleinere theaters en bij Indische en Molukse organisaties die een dergelijke voorstelling normaliter niet zonder hulp zouden kunnen faciliteren.

Stichting Be-wonder - Tabee Nieuw-Guinea

Stichting Be-wonder documenteert en presenteert getuigenissen van Nieuw-Guineagangers en Papoea’s over de bewogen periode 1945-1962. Hier wordt een theatervoorstelling over gemaakt. De persoonlijke verhalen worden ook opgetekend in een boek, dat wordt uitgegeven met een bijbehorende dvd waarin de geïnterviewden hun verhaal vertellen. Om de verhalen permanent te borgen, wordt ook een interactieve website  ontwikkeld.

Stichting Asian Persuasion - Asian Celebration

Een interactieve performance op basis van verhalen van Indische Nederlanders, met gebruik van dans, beeldende kunst in de vorm van theatrale familieportretten en beschouwingen over deze portretten. Tegelijkertijd deelt de bezoeker juist zijn ervaringen over het Indische en Molukse verleden. De performance wordt gebracht in een grote theaterbezetting en in een kleinere compacte variant.

Stichting vriendschap Nederland-Indonesië - Fangnanan Tanat Ewav

Een waardering voor de Keiese cultuur en levensfilosofie waaraan Nen Dit Sakmas, de voorouderlijke Keiese moeder die ruim 600 jaar geleden leefde aan de basis stond.

  • In 2020/21 worden georganiseerd: themabijeenkomsten, cursussen, lezingen en een culturele gedenkdag.
  • Het tweede jaar (2021/22) richt u zich op culturele podium-activiteiten, presentaties, workshops en rollenspel onder andere op het gebied van dansen, muziek en literaire voordrachten.
  • Het derde jaar (2022/23) omvat studiedagen en een culturele week met een manifestatie.

Stichting Taman lndonesia - Een Reis langs Indische Pusaka's

Drietal tentoonstellingen over Indische pusaka’s. Tijdens de eerste tentoonstelling ‘Mijn Pusaka, de keris’ staat de Javaanse Dolk centraal. Hier worden verschillende persoonlijke verhalen en geschiedenissen aan verbonden. De tentoonstellingen worden samen met het publiek vormgegeven doordat persoonlijke objecten kunnen worden ingebracht. In de tweede en derde tentoonstelling wordt aandacht besteed aan de wayang pop en de  batikdoek.

Stichting Titane - Pala/Nootmuskaat

De geschiedenis en band tussen Nederland en de Molukken wordt beschreven aan de hand van de nootmuskaat. Er wordt een boekpublicatie en expositie over gemaakt. Ook worden presentaties gehouden op scholen en andere educatieve instellingen.

Stichting Theater Voor Iedereen (T.v.i.) - Een Molukse thuishaven aan de Hollandse IJssel

Theaterproductie over de zestigjarige geschiedenis van Molukkers in Moordrecht. In de voorstelling is aandacht voor de aankomst in Moordrecht en verschillende gebeurtenissen door de jaren heen, op zowel politiek, religieus en cultureel gebied.

Stichting Indisch Genealogisch Erfgoed - Perkeniers en Toegoenezen

Familie historisch en genealogisch onderzoek uitmondend in twee publicaties over respectievelijk de geschiedenis van de Bandaneze Perkeniers en de Inlandse christengemeenschap te Toegoe op West Java. Beide publicaties worden gratis ter beschikking gesteld aan openbare bibliotheken, universiteitsbibliotheken, bibliotheken van andere wetenschappelijke instellingen die zich bewegen op de terreinen die aan het onderwerp van beide publicaties raken, alsmede de bibliotheken van zorginstellingen waar relatief veel mensen wonen met een Indische achtergrond.

Stichting Ombak Maluku - Ombak Maluku

Boek over de komst van de Molukkers naar Nederland in 1951. Daarbij wordt educatief materiaal ontwikkeld in de vorm van een educatieve tentoonstelling en een kennisspel. Het boek, de tentoonstelling en het kennisspel worden aangeboden aan bibliotheken, wijkcentra en scholen in  gemeenten met een Molukse gemeenschap.

Stichting Nederlands Erfgoed - Lagu-lagu in Nederland

Een documentaire brengt Lagu-lagu, Molukse liederen, onder de aandacht van een breder publiek in Nederland. Daarnaast wordt het onder de aandacht van scholieren gebracht door het verstrekken van nieuw educatiemateriaal.

Stichting Masohi Papendrecht - Cahaya Maluku

Twee theatervoorstellingen waarbij de traditionele en moderne Molukse cultuur wordt uitgebeeld. Dit heeft als doel de culturele erfenis van de eerste generatie Molukkers -die voor een deel is overgegaan naar de generaties daarna- een podium te geven voor een breed publiek in Nederland.

Stichting Baltimore Publications - lndocomics

Expositie van stripkunst en tekenwerk van stripmakers met een Indische of Molukse achtergrond. Hiermee wordt een overzicht gegeven van de invloed van Indische tekenaars op de Nederlandse stripkunst.

Stichting Awareness Moluccan Identity - AMI mahai

Meerdaags Moluks cultureel evenement waarin een expositie van diverse kunstdisciplines centraal staat. Daarnaast zullen onder andere verschillende workshops en muzikale voorstellingen plaatsvinden. Naast dat dit evenement inzicht en kennis in de geschiedenis en de culturele achtergrond van Molukkers verschaft, zorgt het ervoor dat Molukse kunstenaars hun talenten verder kunnen ontplooien.

Stichting Waringin - Waringin: themabeschouwing Nederlands-Indië

Themabeschouwingen over de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië voor middelbare scholieren.

Stichting Zinzia Zorggroep - Bij ons in Rumah Kita

Zinzia Zorggroep herbergt een collectie Indisch en Moluks cultureel erfgoed. Dit erfgoed wordt toegankelijk door het creëren van een bibliotheek. Om de Indische en Molukse geschiedenis aan een breder publiek te vertellen worden ontmoetingen tussen bezoekers en bewoners opgezet, worden scholen uitgenodigd om van de collectie gebruik te maken en worden collectiestukken uitgeleend aan derden.

Stichting Multifoon - Ritual Bells, Global Gongs, 75 jaar afscheid van Nederlands Indië

Concertenreeks op diverse plekken in het land. Met het concert zal de geschiedenis van Nederlands-Indië op muzikale wijze worden verteld. Naast dat dit de kennis over de geschiedenis van Nederlands-Indië vergroot, draagt de muziek op krachtige wijze het gevoel van veel Indische Nederlanders uit. Om bekendheid voor de concerten te genereren, wordt een randprogrammering ontwikkelen. Deze bestaat uit talkshows waarin mensen met expertise worden uitgenodigd over voormalig Nederlands-Indië te praten en het geven van educatieve muziekworkshops op muziekscholen en conservatoria.

Stichting Arjati - Project Indorock

Het ontwikkelen van nieuwe muziek op basis van bekende indorock. De muziek wordt ten gehore gebracht via streamingservices en middels een live try-out show.

Stichting Meraki Theaterproducties - Rumah Saya

Theatervoorstelling over het leven in Nederlands-Indië vanaf het einde van het koloniale tijdperk tot aan de repatriëring naar Nederland. De voorstelling zal ook in aangepaste vorm te zien zijn op middelbare scholen. Ter voorbereiding wordt een lesbrief ontwikkeld en vindt een nagesprek plaats. Daarnaast wordt aan de hand van persoonlijke brieven een podcastserie over de geschiedenis van Nederlands-Indië gemaakt. Experts worden
uitgenodigd om duiding aan de brieven te geven.

Stichting Benteng - Op Atjeh gevochten

Het stimuleren van het maatschappelijk debat rondom de geschiedenis van de KNIL-militairen te stimuleren. De belangrijkste doelstelling hierbij is mensen met elkaar verbinden en een nieuwe openheid scheppen, waarin vrij over de militaire inzet van een KNIL-voorvader gesproken kan worden. Dit gebeurt aan de hand van een aantal activiteiten: organiseren van een discussiemiddag in de Sophiahof; vormgeven van de podcastserie Op Atjeh gevochten; organiseren van discussiemiddagen; publicatie pamflet Op Atjeh gevochten; onderzoek en het schrijven van het e-pamflet.

Stichting NO MONO - Indische bagage

De voorstelling ‘Indische Bagage’ is een laagdrempelige voorstelling die inzicht geeft in het verleden van Indische Nederlanders, de traumatische ervaringen van de eerste generatie en hoe deze trauma's kunnen doorwerken op volgende generaties. De voorstelling bestaat uit een monoloog onder muzikale begeleiding van Indische muzikanten, ondersteund door een projectie van eigen beeldmateriaal.

Stichting Story Academy - Onze Grenzeloze Geschiedenis

‘Onze Grenzeloze Geschiedenis' is een multimediaal project waarin verhalen van de Indische/Molukse gemeenschap in Nederland en Indonesië, vanuit zoveel mogelijk verschillende perspectieven worden opgehaald, vastgelegd en doorgegeven aan een breed, nieuw publiek. Hiertoe worden 25 interviews met Indische families afgenomen. Vijf kunstenaars met verschillende disciplines ontwikkelen daarnaast een vijftal concepten met ieder een eigen invalshoek, zoals ‘spoken word’ en een documentaire. De resultaten van de interviews en de kunstconcepten worden door een georganiseerde publieke presentatiedag bekendgemaakt. De concepten worden tijdens deze middag gepitcht aan producenten en media om nog groter publiek te bereiken.

Stichting Ana Upu - Pleisterplaats Het Molukse Barak Gelderland

In samenwerking met het Nederlands Openlucht Museum Arnhem worden verschillende kleinschalige culturele activiteiten rondom de 'Molukse Barak' georganiseerd. Het gaat om muziekvoorstellingen, workshops Molukse ambachten, zang, boekpresentatie van Molukse schrijvers, maken van een fotoboek, opzetten van een expositie en geven van een rondleiding rondom het thema ontmoeting, waarvoor Molukse mensen persoonlijke objecten hebben geschonken.

Stichting DeltaDua - Operasi Batavia

Theatervoorstelling die de dekolonisatieoorlog vanuit Indonesisch en Moluks perspectief doorvertelt.

Stichting Collectie Pace - De pace Papua geluidsdragers

Het ontsluiten van een collectie geluidsdragers die bestaat uit sfeerimpressies, muziekopnames, natuurgeluiden en interviews met mensen uit West Papua of mensen die op enige wijze met West Papua verbonden zijn.

Stichting Dialoog Nederland - Japan – Indonesië - Conferentie en symposium en voorlichting

Stichting Dialoog NJI organiseert een conferentie en een symposium die erop gericht zijn om tot verzoening van het gemeenschappelijke oorlogsverleden te komen. Aan de hand van wetenschappelijke kennis gaan deelnemers de dialoog met elkaar aan om samen tot nieuwe inzichten te komen. De resultaten hiervan worden gedocumenteerd zodat ze kunnen worden gebruikt om de verschillen in de huidige narratieve zoals deze bestaan in Nederland, Japan en Indonesië te overbruggen. Ook wordt de verworven kennis gedeeld met onderwijsinstellingen, zodat binnen de verschillende onderwijssystemen een genuanceerder beeld ontstaat over deze geschiedenis.

H.O.N.I. - De vergeten oorlog 1942-1949 ( educatief projekt)

Lesboek voor leerlingen uit het 1e en 2e jaar van het voortgezet onderwijs, met als doel de geschiedenis van de oorlog in Nederlands-Indië toe te lichten en daarmee onder de jonge generatie meer aandacht te genereren voor de herdenking van 15 augustus.

Toegekende projecten 2021

Stichting Dialoog in Actie - Indische sporen naar de toekomst

Educatieve programma's over de Indische en Molukse geschiedenis en cultuur voor (toekomstige) leraren en scholieren: opstellen lesbrieven en  organiseren van dialogen op scholen, ontwikkelen digitaal lespakket, organiseren educatieve ontmoetingsdagen en landelijke coördinatie van de  educatieve activiteiten.

Stichting Buah Hati - Na 70 jaar in Nederland het verleden herleven

Oral history project waarbij dertig Molukse portretverhalen worden vastgelegd ten behoeve van een educatieve les. Daarnaast worden de verhalen  verwerkt in een tentoonstelling en wordt aangesloten bij de maand van de geschiedenis waarbij scholieren in Tiel worden betrokken.

Stichting Masterclass - Masterclass Indisch

Lancering Platform Masterclass. Dit is een platform waarop professionele lessen te zien zijn waarin een bepaald ambacht of kunde wordt uitgelegd.  Gestart wordt met Maarten Fornerod: DNA-expert en onderzoeker Indische genealogie, Maurice Boyer: Fotograaf, en Jinny Thielsch: leraar Feng Shui.  De kennisoverdracht van deze experts zorgt ervoor dat deze verschillende onderdelen van het Indisch erfgoed blijven voortbestaan.

Stichting Molukkers bij de Krijgsmacht - 1e generatie Molukkers in Nederland

Onderzoek naar de Molukse geschiedenis aan de hand van familieverhalen, waarvoor eerste generatie Molukkers worden geïnterviewd. Er worden vijf korte video’s over gemaakt met historische context en persoonlijke verhalen van Molukkers. Deze video’s worden gepubliceerd op verschillende  platforms. Ook wordt van het verzamelde materiaal een grotere documentaire gemaakt.

Stichting Wen Ming - Documentaire Peranakan Chinezen in Nederland

Documentaire over Peranakan Chinezen in Nederland. De documentaire wordt verspreid op scholen en zal te zien zijn op locaties die voor de doelgroep relevant zijn, zoals bij stichting Pelita en de Sophiahof.

Stichting Openbare Bibliotheek Wageningen - Oranje Nassau Oord als Huis van Aankomst

Podcastserie over het voormalige sanatorium Oranje Nassau Oord (ONO) als een van de Huizen van Aankomst. Door het verrichten van historisch  onderzoek en het afnemen van interviews laat het project zien hoe de ontvangst van Indische Nederlanders destijds was. Het verhaal wordt verteld  vanuit het perspectief van de betrokken zorgverleners, bestaande uit maatschappelijk werkster(s) en de kerk.

Stichting Autres Directions - De Reis van de Ranchi – impactproductie

De podcastserie ‘De reis van de Ranchi’ gaat over de 37 kinderen die geboren werden op de Ranchi. Het bespreekt de (mentale erfenis) van dit veelal  onverwerkt koloniale verleden. Om deze geschiedenis op duurzame manier onder de aandacht van een breed publiek te brengen, wordt ook een  impactproductie ontwikkeld, bestaande uit: een toolkit met educatief materiaal, een communicatiecampagne en een serie audiovisuele portretten van de Ranchi kinderen. De podcastserie wordt gelanceerd op een passende locatie, zoals Pakhuis de Zwijger.

Stichting BSM - Muzikale uitwisseling Nederland – Indonesië

In samenwerking met professionele Indonesische musici wordt nieuwe muziek gecreëerd. Deze kruisbestuiving van culturen en talenten zorgt ervoor  dat de rijke Indische muziektraditie op authentieke wijze wordt voortgezet. De samenwerking mondt uit in een viertal muziekvideo’s die worden  uitgebracht door het Erasmushuis, Jakarta, onlineconcerten en twee cd-producties.

Stichting MatAsia - Suara Pulau - stem van het eiland

Boek en video’s over familieverhalen van Molukkers in Nederland en hun familie op de Molukken. Zo wordt duidelijk wat zij van elkaar weten, hoe ze  verschillen en wat ze verbindt. Het boek en de video vormen enerzijds een ode aan de eerste generatie Molukkers, oud KNIL en Marine militairen,  maar tegelijkertijd wordt door deze vertellingen geprobeerd de kennis over de geschiedenis van de Molukkers in de Nederlandse samenleving te vergroten.

Stichting Tulpia - Gedichten gedenken en verbinden

De erfenis van Molukse gedichten, inclusief nieuwe werken, worden gebundeld in een speciale uitgave. Hiermee is het project een tastbare erkenning  van de erfenis van de eerste generatie Molukkers. Tegelijkertijd wordt deze erfenis doorgetrokken naar de huidige Molukse dichters in Nederland en  vindt een uitwisseling met de Molukken plaats. Het doel van dit project is het stimuleren van het maken en voorlezen van gedichten, het vastleggen  en doorgeven van cultureel erfgoed en het actualiseren van onze gedeelde geschiedenis.

Stichting Herdenking Slachtoffers Japanse Zeetransporten - Japanse zeetransporten van krijgsgevangenen en Indische dwangarbeiders

Een mobiele tentoonstelling met toegang tot gedigitaliseerde gegevens over de Japanse zeetransporten en zijn opvarenden. De tentoonstelling omvat  een historische verhaallijn over de Japanse zeetransporten en de verschillende plekken waar dwangarbeid plaatsvond in Azië, een foto-expositie met  persoonlijke overlevingsverhalen, een infographic en een ondersteunende website en informatiehub.

Stichting Scarabee Culturele Projecten - In-doos

Door persoonlijke herinneringen en ervaringen van bekende en minder bekende Indische Nederlanders wordt aan de hand van een documentaire de  naoorlogse geschiedenis van de Indo-Europeanen in Nederland zichtbaar gemaakt.

Stichting Bunga Tandjung - Tanda Peringatan, gedenktekens in de Molukse gemeenschappen

De verschillende Molukse gedenktekens en monumenten vormen de basis voor een educatief boek waarin de geschiedenis van de Molukkers wordt  verteld. Het boek wordt aan het onderwijs en andere belangstellenden ter beschikking gesteld.

Stichting de grootste indo - de grootste indo

De verkiezing ‘de Grootste Indo’ laat op een originele manier de rijkheid van de Indische en Molukse cultuur naar voren komen. Ook wordt een boek  gemaakt met daarin portretten van de 100 kandidaten. Het boek weerspiegelt zo de veelzijdigheid van de gemeenschap en is een blijvend manifest  van de invloed van de Indische en Molukse gemeenschap in de Nederlandse samenleving.

Stichting Asian Heritage The Netherlands - Tweede en derde generatie Indische Nederlanders in Amerika

Documentaire en een fotoboek over de tweede en derde generatie Indische Nederlanders in Amerika. De documentaire zal te zien zijn in  Nederlandse filmtheaters en zal verspreid worden onder scholen. Dit leidt ertoe dat dit tot nu toe onderbelichte verhaal van de Indische  Nederlanders in Amerika een blijvende plaats krijgt in de geschiedschrijving over de repatriëring van Indonesië naar Nederland en het daaropvolgend  emigratie- en aanpassingsproces van de Indische Nederlanders Amerika.

Stichting Look Now - La Lawaai - Theater over Miss Riboet, de vergeten ster uit Nederlands-Indië

Theatervoorstelling ‘La Lawaai’. Aan de hand van het levensverhaal van Miss Riboet wordt de geschiedenis van Nederlands-Indië op een luchtige en  moderne manier aan een breed publiek bekendmaken. Hierbij worden vanuit verschillende perspectieven thema’s als kolonialisme en racisme  belicht.

Stichting Budi Santoso 1995 - Vier generaties gedenken, gezichten die spreken.

Fototentoonstelling in park Eekhout bestaande uit twintig portretten van Indische en Molukse mensen. De tentoonstelling laat zien dat iedereen  dagelijks en veelal onopgemerkt met de Indische en Molukse gemeenschap en haar erfgoed in aanraking komt en dat de multiculturele samenleving  geen abstract begrip is, maar iets dat iedereen raakt. Rondom de tentoonstelling wordt een educatief programma ontwikkeld. Dit bestaat uit lesbrieven, een educatieve quiz en een escape room.

Stichting Cerita Fakta - Podcastserie oral history Cisca Pattipilohy

Podcastserie met in de hoofdrol de in voormalig Nederlands-Indië geboren Cisca Pattipilohy (94), richt zich op het vastleggen en overdragen van de  gedeelde (immateriële) geschiedenis. Aan de hand van de persoonlijke verhaal van Mevrouw Pattipilohy worden diverse periodes uit de geschiedenis  van Nederlands-Indië besproken, waarbij de verbinding wordt gezocht met bredere actuele thema’s zoals vrouwenemancipatie en racisme. Iedere  aflevering zal worden geleid door een gastspreker, zoals David van Reybrouck en Sandew Hira.

Stichting Toon Beeld - Kruisbestuiving Nederlands-Indië-Indonesië in toegepaste kunst & architectuur

Documentaire over de kruisbestuiving tussen Nederland en Indonesië in toegepaste kunst en architectuur. Dit heeft als doel het bekendmaken en  overdragen van deze gedeelde geschiedenis aan een zo breed mogelijk publiek. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken zal de documentaire via  diverse kanalen worden verspreid en gratis te zien zijn.

Stichting Indisch Belang Vlaardingen - Nederlands Indische Spraak Waterval

Persoonlijke interviews met Indische Nederlanders worden verbonden met de hedendaagse beleving en identiteit van het Indisch en Moluks zijn.  Hierbij hoort ook een sterke orale traditie waarbij men eigen ervaringen en cultuurbeleving op authentieke wijze overbrengt. Om dit levend te houden wordt jaarlijks een evenement georganiseerd in de Sophiahof.

Stichting Moluks Erfgoed - Op de grens van Indisch Nederland en de Molukken

Sociaalhistorische studie en uitbrengen publicaties over het culturele en etnische onderscheid en de raakvlakken tussen Europeanen, Indische- Nederlanders en Molukkers vanuit het perspectief van het voormalige Nederlands-Indië. De sociaalhistorische studie omvat een literatuuronderzoek,  onderzoek van genealogisch bronmateriaal en het afnemen interviews met betrokkenen.

Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP) - Becak Belanda - Verhalen van migranten uit Papoea en de Molukken

Documentaire waarin Nederlanders met een Papoea en Molukse achtergrond worden geïnterviewd. De interviews vinden plaats in een Indische  Becak waarmee locaties in Nederland worden bezocht die voor Papoea’s van belang zijn. Door deze verhalen te laten zien, wordt de relatie met  Nederland toegelicht en duiding gegeven aan de huidige situatie in Papoea en de Molukken.

Stichting Indische Ouderenraad Haarlem - Activiteiten en informatie doelgroep 60+

Maandelijkse culturele excursies lezingen voor Indische en Molukse ouderen. Om de verschillende generaties nader tot elkaar te brengen en een  vorm van kennisoverdracht te bewerkstelligen, worden brainstormsessies met de 3e generatie en 4e generatie georganiseerd over het waarborgen van het Indische erfgoed.

Stichting Peoples Media Foundation - Reizende tentoonstelling

Reizende tentoonstelling waarin het Molukse verhaal op verschillende manieren wordt verteld. Afhankelijk van de rol die je aan de start van de  tentoonstelling krijgt, hoor je de geschiedenis vanuit het perspectief van een Molukse KNIL-soldaat, zijn kinderen of hoge ambtenaren. Doordat deze  geschiedenis vanuit verschillende perspectieven wordt verteld, wordt de bezoeker gestimuleerd om zich te verplaatsen in de ander om zo nader tot  elkaar te komen.

Stichting Informatie Melanesië - Publieksevenement 1 december 1961.... 60 jaar later

Publieksevenement ten behoeve van kennisdeling en het creëren van bewustwording over de gedeelde geschiedenis van Nederland, met name  gericht op voormalig Nederlands-Nieuw Guinea. Hierbij wordt aandacht besteed aan de impact van deze geschiedenis op het heden en wordt inzicht  gegeven in culturele achtergronden van groepen mensen met een binding met voormalig Nederlands-Nieuw Guinea. Voor extra duiding wordt ook een digitale historische tijdlijn ontwikkeld.

Stichting Oud Nijkerk - Expositie Nijkerk en Nederlands-Indië, in Museum Nijkerk

Expositie over de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië in relatie tot Nijkerk en haar inwoners. Hierin wordt onze gedeelde geschiedenis vanuit verschillende perspectieven belicht.

Westfries Museum - PALA - nutmeg tales

Interactieve online tentoonstelling die bezoekers laat kennismaken met de tragische geschiedenis, geografie en cultuur van de Banda-eilanden. Rond  deze tentoonstelling wordt een educatieve programmering ontwikkeld waarin de verbinding met de maatschappelijke thema’s van nu wordt gezocht.

Stichting Het Poppenspe(e)lmuseum (ANBI) - Je lah je kripoet. Paljas, Petruk en de nar Semar.

Meertalige wayang- en gamelanproductie. Bezoekers komen op speelse wijze in aanraking met dit bijzondere stuk theatraal en muzikaal erfgoed.  Hierbij is er speciale aandacht voor visueel beperkte bezoekers, omdat de focus ligt bij de tast, reuk en het gehoor.

Stichting in lijn - wortels in de Molukken

Educatief stripboek over de geschiedenis van de Molukkers. Het stripboek wordt verspreid onder scholen en zal in bibliotheken en online terug te vinden zijn.