Opschaling curatieve zorg COVID-19

De subsidieregeling Opschaling curatieve zorg COVID-19 subsidieert de opschaling van de Intensive Care-capaciteit en klinische capaciteit in ziekenhuizen voor de behandeling van COVID-19 patiënten.

De subsidieregeling dekt meerdere aspecten van de opschaling: het feitelijk opschalen door aanschaf van medische inventaris en aanpassingen in de huisvesting, het beschikbaar houden van bedden en personeel, het opleiden van huidige en nieuwe medewerkers en het aanleggen van een COVID-19 crisisvoorraad geneesmiddelen.

Accountantsprotocol

Het accountantsprotocol voor de bouwkundige aanpassingen, de medische inventaris, de opbouw van de COVID-19 crisisvoorraad geneesmiddelen en de gerealiseerde warme IC-bedden van opschalingsfase 3 is gepubliceerd.

Drie fasen

De opschaling van de capaciteit van IC-bedden en klinische bedden bestaat uit drie fasen:

  • Fase 1: de structurele inzetbaarheid van in totaal 1.150 reguliere IC-bedden voor zowel non-COVID-19 patiënten als COVID-19 patiënten.
  • Fase 2: de tijdelijke opschaling met 200 vaste IC-bedden en 400 klinische bedden alleen voor COVID-19 patiënten. Deze opschaling tot 1.350 IC-bedden moest op 1 oktober 2020 zijn gerealiseerd.
  • Fase 3: de tijdelijke opschaling met 350 flexibele IC-bedden en 700 flexibele klinische bedden alleen voor COVID-19 patiënten. Uiterlijk 1 januari 2021 moesten er in totaal 1.700 IC-bedden in Nederland zijn gerealiseerd.

Meer informatie

Alle informatie staat in de regeling.

Heeft u vragen? Bekijk de vragen en antwoorden of neem contact met ons op. U ontvangt binnen 2 werkdagen een reactie.