Klantverhaal: Populaire sport doet dankzij de BOSA-regeling ook zijn intrede in De Rijp

Achter elke aanvraag die DUS-I behandelt, schuilt een verhaal van een klant met een maatschappelijk doel. In dit interview vertellen Esther Moerkamp en Mariska Zomerdijk over de subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA).

Meer klantverhalen

Meer dan de helft van de Nederlanders sport elke week, een derde van hen doet dit bij een sportvereniging. Deze verenigingen leveren daarmee een enorme bijdrage aan onze gezondheid. Bovendien geven ze ons veel gezelligheid en sociale contacten. Ondanks hun waarde houden veel sportverenigingen met pijn en moeite het hoofd boven water. Met de subsidie Stimulering Bouw en Onderhoud Sportaccommodaties (BOSA) probeert de overheid hen financieel te ondersteunen.

En als de mogelijkheid zich voordoet onderhoud te plegen met hulp van de overheid, grijpen veel verenigingen die natuurlijk met beide handen aan. Een goed voorbeeld is tennisclub TPV de Rijp, gelegen in het gelijknamige, Noord-Hollandse dorpje. Met haar landelijk gelegen tennisbanen is deze vereniging al bijna een halve eeuw een fijne sport- en ontmoetingsplek in De Rijp. Maar na 47 jaar trouwe dienst waren de banen toe aan renovatie.

"Toen ik mijn lidmaatschap opzegde, zei ik direct: als jullie padel aanbieden kom ik meteen weer terug."

Lange rij voor padel

Een doorn in het oog van Esther Moerkamp, vrijwilliger bij de vereniging en tevens fanatiek lid. “De beregening werkte niet goed en ook de drainage had zijn beste tijd gehad. De banen waren na al die jaren duidelijk aan renovatie toe.” Toch was het lastig budget te vinden voor deze prijzige werkzaamheden. Er was onvoldoende geld in de kas en het ledenbestand gaf weinig hoop op verandering; het ledenaantal maakte in de afgelopen jaren een duik van 600 naar 230. Bovendien zou een renovatie weliswaar nuttig zijn, maar gaven vernieuwde tennisbanen an sich weinig uitzicht op een broodnodige ledenimpuls.

Een renovatie leek dus ver weg, tot Esther op een zeker moment het licht zag. Baanverlichting om precies te zijn. “Ik wandelde ‘s avonds langs een park met tennis- en padelbanen. De tennisbanen waren maar gedeeltelijk in gebruik, terwijl er voor padel een lange rij stond.” Het was voor Esther het startsein om de padelsport, die het midden houdt tussen tennis en squash, eens grondig onder de loep te nemen. Het resultaat van dat onderzoek: het aantal tennissers loopt landelijk iets terug, maar met padel zou de vereniging een populaire, nieuwe markt aanboren.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Schipholfonds
Padelbanen van TPV de Rijp

Steun van de overheid

Ook onder de leden en oud-leden kon de flirt met padel op goedkeuring rekenen. Bijvoorbeeld Mariska Zomerdijk, een van de oud-leden wiens liefde voor tennis in de loop van de jaren was bekoeld. “Tennis heeft zoveel regels en kan best frustrerend zijn. Maar toen ik mijn lidmaatschap opzegde, zei ik direct: als jullie padel aanbieden kom ik meteen weer terug.”

En na een periode vol bezoeken aan tennisverenigingen, sponsoren en de overheid, had Esther een plan dat in 2022 door alle partijen werd bezegeld. Vier tennisbanen zouden een renovatie krijgen en twee andere zouden worden vervangen door gloednieuwe padelbanen. De banen zouden voortaan niet alleen in de zomermaanden, maar het hele jaar door beschikbaar zijn. De gemeente betaalde een derde van de kosten, de rijksoverheid een vijfde via de BOSA-regeling.

De werkzaamheden begonnen afgelopen juli en werden in september afgerond. “De opening op 24 september was fantastisch. De voorzitter deed een woordje en er werden symbolische cheques uitgedeeld. Zelfs de wethouder speelde een potje padel en werd ter plekke lid. Zonder de hulp van de overheid had dit nooit mogelijk geweest.” Naast de gemeentelijke top liepen ook andere inwoners weg met de nieuwe banen. Sinds de opening heeft de vereniging namelijk 128 proefleden mogen verwelkomen. Ook Mariska is terug van weggeweest: “Ik heb woord gehouden en ben gelijk na de opening teruggekeerd!”

www.tpvderijp.nl