'Door hun enthousiasme hebben we ons laten overtuigen'

In de pittoreske, bosrijke omgeving rond Ermelo ligt ’s Heeren Loo, een van Nederlands grootste zorgparken. In het park wonen en werken talloze mensen met gedragsproblemen of een licht verstandelijke beperking. Tussen 2021 en 2023 volgden tien van hen de Brancheopleiding Assistent Groen, mede mogelijk gemaakt met subsidie van DUS-I. Maar naast het financiële plaatje vereiste de organisatie van de opleiding vooral een enorme toewijding van de trainers, werkbegeleiders en medewerkers van het zorgpark.

Meer klantverhalen

We spreken de trainers, Hans van den Berg en Rogier Hoogeveen, op een kantoor van de dagbesteding midden op het schilderachtige park. Zij vertellen met een glimlach hoe zij ooit werkten als hovenier en zich toen lieten omscholen voor de zorg. Daarnaast had een van de twee trainers al een onderwijsbevoegdheid. En laat dat nou net de ideale combinatie zijn voor het geven van de twee jaar durende Brancheopleiding Assistent Groen.

Vergroot afbeelding Groen-team van 's Heeren Loo in actie
Beeld: ©'s Heeren Loo

Leerschool voor deelnemers én begeleiders

“We werden aanvankelijk een beetje door het idee overvallen. Onze voormalig manager leek het een goed plan en vroeg de subsidie aan, zonder een goed beeld te hebben wat er bij komt kijken”, vertelt Hans. Hij was destijds de enige hovenier op het zorgpark en had z’n handen vol aan de reguliere groenwerkzaamheden op de dagbesteding. Toen niet veel later Rogier het team kwam versterken, leek het plan ineens een stuk haalbaarder.

“Hier op de dagbesteding waren ze toen al van het idee op de hoogte en waren ze laaiend enthousiast. Door hun enthousiasme hebben we ons uiteindelijk laten overtuigen”, lacht Hans. Rogier vond het opleidingstraject een mooie kans, zowel voor studenten als voor de trainers. “Gaandeweg vonden wij een manier om de leerstof op een leuke, en voor de doelgroep passende, manier over te brengen. Zo begonnen wij de dag dag met een kop koffie en een groepsgesprek, om even te kijken hoe iedereen zich voelde. Daarna volgde maximaal 45 minuten aan theorie, om vervolgens tot de praktijk over te gaan.”

Onderling vertrouwen

Hans en Rogier hebben hard gewerkt aan de onderlinge band tussen de studenten. Met name de sociale vaardigheden kregen daarbij aandacht. Bijvoorbeeld: hoe ga je met elkaar om, hoe geef je elkaar feedback en hoe vraag je om hulp? “Zo was er een jongen die zich lange tijd niet durfde over te geven aan de cursus. Toen hij zich na een half jaar eindelijk eraan overleverde, was dat voor ons enorm motiverend. Binnen zo’n groep is het belangrijk om op die manier te werken aan de onderlinge band, maar ook aan het zelfvertrouwen van de studenten”, legt Hans uit.

Maar ook praktische zaken kwamen aan bod, zoals een werkplanning maken of het bepalen van de werkvolgorde en de werkvoorbereiding. Naar eigen inzicht vulden Hans en Rogier de voorgeschreven lesstof aan met eigen onderwerpen, zoals snoeien. De opgedane leerstof kon op het groene park vervolgens makkelijk in de praktijk worden gebracht.

Vergroot afbeelding

Groots gevierd

Negen van de tien deelnemers van de opleiding hebben inmiddels hun diploma gehaald. “En dat hebben we hier op het park natuurlijk groots gevierd. Samen met familie, vrienden en begeleiders”, vertelt Hans. Een trots moment, vult Rogier aan: “Want bij sommige deelnemers was de omgeving niet overtuigd dat ze het aankonden. En nu is een van de cursisten zich zelfs aan het oriënteren op een mbo-opleiding als hovenier. De impact van de cursus is voor de studenten heel groot geweest, bijvoorbeeld voor hun zelfvertrouwen en gevoel van trots. Het laat zien dat mensen met uiteenlopende beperkingen successen kunnen behalen, ongeacht hun achtergrond.”

www.sheerenloo.nl