Nina en Dagmar werkten met dementerende senioren: 'Dit leer je niet in een klaslokaal'

Bij Nina (14) en Dagmar (14) op school is er een talentenprogramma: een stukje vrij invulbare lesuren, waarin leerlingen zelf kiezen welke vaardigheid ze ontwikkelen. De een verdiept zich in kunst, de ander beoefent een nieuwe sport. Nina en Dagmar kozen ervoor iets te doen buiten de veilige muren van de school. Zij volgden een MDT (Maatschappelijke Diensttijd) in een verzorgingstehuis voor senioren met dementie.

Meer klantverhalen
De meiden zitten op middelbare school Het Stormink in Deventer. Daar is veel aandacht voor wat de leerlingen zelf willen ontdekken. Daarom is er onder andere de mogelijkheid om een MDT te volgen via school. Dat is als een soort stage, legt Nina uit. “Je werkt bij een bedrijf of organisatie ergens in de omgeving. Samen met een MDT-begeleider hebben we onderzocht wat wij interessant vinden en welke MDT daar bij past. Zo zijn we allebei bij zorg voor senioren met dementie uitgekomen.”

Vergroot afbeelding Verhaal Nina en Dagmar
Beeld: ©mdtonderwijs.nl
Dagmar lakt de nagels van een van de bewoners

Ouderen leren kennen

Waarom kiezen twee jongeren voor een stage in de ouderenzorg? “Ik doe veel oppaswerk en vind verzorgen heel leuk”, vertelt Dagmar. “Maar in dat werk zie ik natuurlijk vooral kinderen. Oudere mensen kom ik eigenlijk nooit mee in contact, terwijl dat wel heel leerzaam kan zijn.” Nina is het daarmee eens. “Juist ouderen hebben een andere kijk op de wereld dan wij. Daar kunnen we iets van leren.”

"Hoe moet ik dit doen?"

Nina en Dagmar verzorgden allerlei leuke activiteiten voor bewoners. Ze haalden ze dan op van hun kamer en begeleidden ze zelf naar de gemeenschappelijke ruimte. Dat vonden ze in het begin best spannend. Nina: “Je kent de bewoners nog niet zo goed. Ik had ook nog nooit op die manier voor mensen gezorgd.” Dagmar is het met haar vriendin eens. “Je hebt ineens zoveel verantwoordelijkheid. Ik vroeg me steeds dingen af als: ‘Hoe moet ik dit eigenlijk doen nu? Hoe moet ik iemand vasthouden? Wat verwachten ze van mij?’”

"Juist ouderen hebben een andere kijk op de wereld dan wij. Daar kunnen we iets van leren"

Zelf activiteiten bedenken

Gelukkig was de spanning er snel af en kregen de meiden steeds meer lol in hun MDT-werkzaamheden. “We mochten zelf activiteiten bedenken om met de mensen te doen”, vertelt Dagmar. Nina: “We hebben bijvoorbeeld een beauty-middag georganiseerd, maar ook taarten gebakken en geknutseld met de bewoners.” De begeleiding van vaste medewerkers heeft veel geholpen. “We konden altijd wel bij iemand terecht met vragen of zorgen.”

Op het einde van hun MDT-programma mochten Nina en Dagmar een slotactiviteit bedenken om afscheid te nemen van de bewoners. “We hebben toen met z’n allen ijsjes versierd met fruit, hagelslag en andere lekkere dingen”, vertelt Dagmar. Tegen die tijd voelden de meiden zich helemaal thuis bij de bewoners. Nina: “We vonden het best jammer dat het alweer voorbij was.” 

Vergroot afbeelding Verhaal Nina en Dagmar 2
Beeld: ©mdtonderwijs.nl
Nina en Dagmar

Pittig maar leerzaam

Dagmar en Nina hebben veel praktische zaken geleerd als het gaat om het verzorgen van mensen. Ze zijn ook wel wat meer uit hun schulp gekomen. “Je durft steeds meer”, vertelt Dagmar. “Een MDT-programma is pittig, maar ook ontzettend leerzaam”, vertelt Nina: “Het werk in de zorg is zwaarder dan ik dacht. Bovendien is het bijzonder om te zien hoe dankbaar mensen zijn als we iets voor ze doen.” Dagmar sluit zich daarbij aan. “Het leukste was wanneer je iemand terugbracht naar de kamer en ze zo dankbaar waren voor een leuke middag.”

"Gewoon doen"

De meiden raden iedereen aan een MDT te volgen. Dagmar: “Twijfel je? Gewoon doen. Wat we daar hebben geleerd, leer je niet in een klaslokaal.” Ligt werken in een verzorgingstehuis jou minder? “Dan zijn er nog een heleboel andere MDT-programma’s om uit te kiezen”, vertelt Nina. “Andere leerlingen gingen bijvoorbeeld werken in de ResHare Store van het Leger des Heils of in een ijssalon. Er is zoveel keuze. Voor iedereen is er wel iets om te ontdekken.”

Bekijk ook het originele artikel op de website van MDTonderwijs.nl.

MDT Onderwijs is een project van TijdVoorActie dat in meerdere steden wordt uitgevoerd door jongeren vrijwilligersnetwerken en door onderwijsinstellingen. Zo biedt Het Stormink in Deventer MDT Onderwijs aan voor de leerlingen.