School en omgeving 2025-2028

De subsidieregeling School en omgeving 2025-2028 heeft als doel meer leerlingen een buitenschools aanbod aan te bieden.

U kunt geen subsidie meer aanvragen.

Er is meer subsidie aangevraagd dan er beschikbaar is. Het budget is naar verhouding verdeeld over de verschillende onderwijssectoren. De percentages komen overeen met de kolom ‘percentiel in totaalsom leerlingtotaal’, in de lijsten die de onderwijsachterstandsscores weergeven.

Primair onderwijs

Voortgezet onderwijs

Gespecialiseerd onderwijs*

Praktijkonderwijs

Afgewezen

meer dan 11,04%

meer dan 34,22%

meer dan 18,92%

meer dan 59,11%

Toegekend

tot en met 11,04%

tot en met 34,22%

tot en met 18,92%

tot en met 59,11%

* Onder het gespecialiseerd onderwijs vallen het speciaal onderwijs, speciaal basisonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs.

Toegekende aanvragen

Bekijk het overzicht met de toegekende aanvragen.

Voor wie

Deze subsidie is alleen beschikbaar voor schoolvestigingen in bijlagen 1 tot en met 4 van de regeling. Dit zijn alle scholen met een positieve onderwijsachterstandsscore of cumiscore  op 1 februari 2024 (po-vestigingen en gespecialiseerd onderwijs) of 1 oktober 2022 (vo-vestigingen en praktijkonderwijs).

Programma School en omgeving

De subsidie is bedoeld om tijdens de schooljaren 2025/2026, 2026/2027 en 2027/2028 deel te nemen aan een lokale coalitie om een programma ‘School en omgeving’ uit te voeren dat aansluit bij het curriculum van de betreffende school. Zo’n programma kan bestaan uit de volgende ontwikkelgebieden:

  • Sport
  • Cultuur
  • Cognitieve ontwikkeling
  • Sociale ontwikkeling
  • Oriëntatie op jezelf
  • Oriëntatie op de wereld

Lokale coalitie

Een lokale coalitie bestaat uit:

  • minimaal 1 schoolvestiging,
  • een bevoegd gezag van minimaal 1 deelnemende vestiging,
  • minimaal 1 gemeente, waaronder in ieder geval de gemeente van minimaal 1 van de deelnemende vestigingen,
  • minimaal 1 lokale partij.

Het bevoegd gezag van een van de deelnemende schoolvestigingen in de lokale coalitie treedt op als regievoerder namens de coalitie.

Belangrijke voorwaarden

Is uw aanvraag toegekend? Dan moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U voert de activiteiten uit in de periode van 1 augustus 2025 tot en met 31 juli 2028.
  • U mag de activiteiten gedurende de gehele schooldag aanbieden, maar deze vallen buiten de reguliere onderwijstijd. U kunt de activiteiten dus bijvoorbeeld laten plaatsvinden voorafgaand aan de reguliere onderwijstijd, of tussen de ochtend en middag, zolang u dit niet meetelt als wettelijke onderwijstijd. U mag de activiteiten laten doorlopen tijdens de schoolvakanties, waarbij de leerlingen op vrijwillige basis deelnemen. U mag de activiteiten niet alleen tijdens de schoolvakanties of in het weekend laten plaatsvinden. Lees meer over schooltijden en onderwijstijd.
  • U ziet erop toe dat personen die met de leerlingen werken een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben.
  • U spant zich in om het aantal opgegeven leerlingen een programma School en omgeving aan te bieden, bijvoorbeeld met een aankondigingsposter, brochure of inschrijfformulier.
  • U biedt het aantal aangevraagde klokuren daadwerkelijk aan.
  • U deelt de inhoud van het programma School en omgeving met onderzoekers die in opdracht van de minister de subsidieregeling evalueren. U neemt actief deel aan dit onderzoek.
  • De regievoerder stuurt uiterlijk op 1 november 2028 een eindrapport naar DUS-I. In juni 2025 plaatsen wij een format hiervoor op deze pagina.
  • U stimuleert kwaliteit. Aan het einde van de subsidieperiode publiceert de coalitie een kwaliteitsrapport. Hierin rapporteert u uw ontwikkeling. Dit is een onderdeel van de verantwoording.

Subsidiebedrag

Het subsidiebedrag voor een vestiging wordt berekend door het aantal opgegeven leerlingen van de vestiging dat naar verwachting zal deelnemen aan het programma School en omgeving, te vermenigvuldigen met een bedrag van €264 per aangevraagd klokuur per schooljaar.

Een klokuur is een heel uur, dus 60 minuten. Een activiteit van 30 minuten wordt dus geregistreerd als 0,5 uur, en drie kwartier als 0,75 uur.

Heeft een vestiging in totaal 150 leerlingen of minder? Dan wordt het subsidiebedrag voor die vestiging aangevuld. Het aanvullende subsidiebedrag wordt berekend door 150 te verminderen met het aantal leerlingen waarvoor subsidie wordt aangevraagd, waarbij het resulterende getal wordt vermenigvuldigd met €52,80 per aangevraagd klokuur per schooljaar.

Meldingsplicht bij wijzigingen

Zijn er activiteiten die u niet, niet op tijd of niet volledig kunt uitvoeren? Of verandert er iets aan uw situatie? Dan moet u dit schriftelijk aan ons melden. Doe dit zo snel mogelijk.

U moet het bijvoorbeeld melden als het aantal aangeboden klokuren aan activiteiten minder is dan 75% van het aantal klokuren waarop het subsidiebedrag is vastgesteld. In dat geval moet u een evenredig deel van de subsidie terugbetalen.

U moet het ook melden als scholen fuseren, splitsen of opgeheven worden. Ook meldt u het als coalities fuseren of stoppen. Splitsen van coalities is niet mogelijk.

Subsidie verantwoorden

Heeft u subsidie ontvangen? Dan moet u deze na afloop verantwoorden. Dit houdt in dat u laat zien dat alle activiteiten zijn uitgevoerd en dat u aan alle verplichtingen heeft voldaan.

U verantwoordt de subsidie in de jaarverslaggeving volgens de regeling Jaarverslaggeving onderwijs, met model G, onderdeel 1. Daarnaast stuurt u uiterlijk op 1 november 2028 een eindverslag naar DUS-I. Is minder dan 75% van het aantal aangevraagde klokuren daadwerkelijk uitgevoerd? Dan moet u een evenredig deel van de subsidie terugbetalen. Wij stellen uw subsidie vast naar aanleiding van het eindverslag en het jaarverslag.

Belangrijke data

3 maart 2025 om 9.00 uur Start aanvraagperiode
31 maart 2025 om 16.00 uur Einde aanvraagperiode
Uiterlijk 30 juni 2025 Besluit over uw aanvraag
1 augustus 2025 Start activiteitenperiode
31 juli 2028 Einde activiteitenperiode
Uiterlijk 1 november 2028 Inleveren eindverslag

Meer informatie

Alle informatie staat in de regeling en de wijzigingsregeling. Bekijk ook de samengevoegde regeling waarin de wijzigingen zijn verwerkt.

Heeft u vragen? Bekijk de vragen en antwoorden of neem contact met ons op. U ontvangt binnen 2 werkdagen een reactie.

Voor vragen over de ontwikkelingen en uitvoering van het programma kunt u terecht bij uw regiocoördinator van de Gelijke Kansen Alliantie. Bijvoorbeeld als u ondersteuning nodig heeft bij het plan van aanpak.