Klantverhaal: Tel mee met DigiSlim

Achter elke aanvraag die DUS-I behandelt, schuilt een verhaal van een klant met een maatschappelijk doel. In dit interview vertelt Erdinç Yazilitas wat hij doet met subsidie via de regeling Tel mee met taal.

Meer klantverhalen

Stichting DigiSlim zet zich in voor iedereen die zijn digitale vaardigheden wil verbeteren, voor zowel jong als oud. Samenwerkingspartners zijn onder andere Rozet, Vitanos en de gemeente Arnhem. Het cursusaanbod bestaat uit online bankieren, online solliciteren, DigiD, online verkopen en veilig online daten. De financiering van deze cursussen loopt via het programma Tel mee met Taal. Erdinç Yazilitas is het gezicht van DigiSlim. Hij verzorgt onder andere inloopuren bij bibliotheken in Arnhem en omgeving.

Kwetsbaar opstellen

Erdinç start het gesprek door te vertellen over zijn werk als trainer. “Mijn werkwijze is me kwetsbaar opstellen. Niemand is dom, je bent misschien alleen minder slim op een bepaald terrein. Zo weet ik niks van plantjes, daar moet je mij niet naar vragen. Ik doe het werk met veel plezier. Door echt contact te maken en met een gezonde dosis humor. Mijn manier van werken betekent dat ik veel overlaat aan de ander. Met mijn achtergrond en manier van overbrengen van kennis hoop ik de zelfredzaamheid te vergroten. Helpen is namelijk niet het overnemen van het probleem, maar de ander het leren zelf op te lossen. En ik werk uiteraard vanuit de behoefte van de ander, vraaggericht.”

“Niemand is dom, je bent misschien alleen minder slim op een bepaald terrein.”

Ooit was dat wel anders. Hij werd gezien als een high potential bij Shell. De goedbetaalde baan met veel verantwoordelijkheid zat hem als gegoten, dacht hij lange tijd. Tot hij op een dag inzag dat hij niet op de goede weg zat. Een vriend wees hem op een kamerbrief over digitale inclusie van de toenmalige staatssecretaris Knops van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en zo kwam hij uiteindelijk in deze wereld terecht. En werd hij trainer.

Vergroot afbeelding
Erdinç Yazilitas

Van geld- naar waardegedreven

De tijd van het opzetten van zijn stichting viel in de periode van de pandemie. Dat was zwaar, want mensen digitaal vaardiger maken werkt niet achter een scherm. Hij deed wat hij kon in die periode: netwerken en uitdenken van zijn grootse plannen. Een groot deel van de subsidie moest hij door toedoen van de coronacrisis terugstorten. En hij heeft zijn ambities ook wel wat moeten bijstellen. Gewend aan werken met grote aantallen en een grote opkomst, leerde hij hier dat je met kleine aantallen deelnemers en meer geduld ook veel impact kunt hebben. Een impact op de maatschappij. Waarde- in plaats van geldgedreven, en dat beviel hem uiteindelijk heel goed. Na jaren netwerken, meer publiciteit en bekendheid, kan hij weer meer ambities hebben. Hij wil mensen trainen die, net als hij, mensen bereiken om ‘digislimmer’ te worden. “Ik hoop echt dat dit in de nabije toekomst gaat lukken.”

www.digislim.nl

Kamerbrief Digitale inclusie

Staatssecretaris Knops (BZK) legt in deze brief aan de Tweede Kamer uit hoe hij ervoor wil zorgen dat iedereen in Nederland kan meedoen met de toenemende digitale communicatie in de samenleving. Het gaat dan over het werken met digitale apparaten, zoals smartphones of tablets. En het gebruiken van digitale overheidsdiensten. Meer informatie vindt u op digitaleoverheid.nl.