Klantverhaal: 'We staan altijd open voor nieuwe innovaties'

ONT is een landelijk gelegen voetbalvereniging uit Opeinde in de provincie Friesland. Het is in veel opzichten een voorbeeld voor andere sportverenigingen in Nederland, want het staat er financieel goed voor en is koploper op het gebied van duurzaamheid. Jeen Visser zit al 20 jaar in het bestuur van ONT. Hij zorgt er samen met 180 vrijwilligers voor dat alles op rolletjes loopt. Hij vertelt dat de vereniging op 10 mei 2023 werd verkozen tot meest duurzame sportaccommodatie, en legt uit welke rol subsidie daarin heeft gespeeld.

Meer klantverhalen

Meest duurzame sportaccommodatie 2023

"Het is een eer om deze prijs te mogen ontvangen. We hebben hier jaren naartoe gewerkt." Voor het verduurzamen heeft de verenging gebruikgemaakt van de subsidieregeling Stimulering Bouw en Onderhoud Sportaccommodaties (BOSA). De afgelopen jaren investeerde ONT maar liefst €700.000 (inclusief zelfwerkzaamheid) in de club. Door verschillende subsidies aan te vragen werd er €300.000 aan subsidiegeld binnengehaald.

Een deel van de investeringen gebruikte de vereniging voor een energietransitie. Vanaf 2016 werd daar een fikse €200.000 in gestoken. Dit geld heeft het bij elkaar verzameld door het aanvragen van subsidies, maar ook deels door zelfwerkzaamheid. Jeen legt uit: "Het heeft ons nul gekost en het levert de vereniging €15.000 tot €20.000 energiekostenbesparing per jaar op." Daarnaast gebruikt de vereniging 85 procent minder gas en heeft het een eigen waterzuiveringsinstallatie. Jeen is trots. "We hoeven de komende 10 tot 15 jaar geen grote investeringen meer te doen."

"Als we meer naar elkaar luisteren en bij elkaar in de keuken kijken, dan zou een slag op het gebied van duurzaamheid gemakkelijk te maken zijn."

Gelijke behandeling

Naast het verduurzamen onderscheidt de vereniging zich op nog meer gebieden. Zo staat het gelijkheidsbeginsel er hoog in het vaandel. Leden worden gelijk behandeld en er is geen verschil tussen het eerste- of het laagste elftal. Voor elk team zijn er materialen en tenues beschikbaar en de contributie is voor iedereen hetzelfde.

De vereniging deelt ook veel kennis met andere verenigingen, al gebeurt dit volgens Jeen nog te weinig. "Als we meer naar elkaar luisteren en bij elkaar in de keuken kijken, dan zou een slag op het gebied van duurzaamheid gemakkelijk te maken zijn." Dat inzicht lijkt onder sportclubs wel langzaamaan in te dalen: er komen wekelijks verenigingen op bezoek om kennis op te doen.

Sociale functie

Ook op andere gebieden draagt ONT een steentje bij. Zo zorgt het ervoor dat mensen die in een sociaal isolement zitten weer meedoen aan de maatschappij. Via een reïntegratiebureau kunnen deze mensen aan de slag bij de vereniging. Inmiddels zijn op deze manier zes mensen teruggevloeid naar een betaalde baan.

Ook heeft ONT een eigen steunfonds bedacht, ter aanvulling op het nationale Jeugdsportfonds. Het Jeugdsportfonds maakt het mogelijk dat kinderen en jongeren uit gezinnen met weinig geld toch mee kunnen sporten. "Maar er vallen altijd mensen buiten de boot", vertelt Jeen. Daarom kwam het ONT met een eigen steunfonds voor jongeren, waarvoor het sponsoren en maatschappelijke organisaties benaderde. "Er is nu een potje met geld zodat we voor deze jongeren de contributie kunnen betalen. We hebben twee á drie mensen die hiervoor voor in aanmerking komen."

Ook vertelt Jeen dat bij de entree van de vereniging voetbalschoenen en scheenbeschermers staan die je zo kunt meenemen. "Daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Iedereen die lid wordt van de vereniging krijgt een sporttas, voetbalkleding en goodies ter waarde van €130. Met dit soort kleine initiatieven krijgt de vereniging een hoop voor elkaar."

Vergroot afbeelding Sportpark Douwekamp van voetbalvereniging ONT
Beeld: ©Voetbalvereniging ONT
Sportpark Douwekamp van voetbalvereniging ONT

Een trotse blik gericht op de toekomst

"Alles om het voetbal heen is goed georganiseerd", zegt Jeen. Hij zette duurzaamheid op de kaart en bouwde een groot netwerk op. Ook kent hij alle stakeholders en mensen bij de sportkoepelorganisaties. Daarnaast heeft hij een groot netwerk bij verschillende gemeenten.

Toch zijn er nog genoeg uitdagingen en wensen. Sport leveren aan meer doelgroepen is er een van. Bijvoorbeeld gehandicaptenvoetbal, of voor kinderen die autistisch zijn of veel in hun leven hebben meegemaakt. Dit past namelijk heel goed binnen het beleid van ONT. Ook is er een wens om 65-plusvoetbal te introduceren.

Toegankelijk voor iedereen

ONT is een open club. Iedereen mag gebruikmaken van de sportaccommodatie. Hier wil de club in de nabije toekomst verder aan werken. Zo wordt de accommodatie overdag niet gebruikt, dus zou het mooi zijn als deze leegte wordt opgevuld door andere verenigingen.

Daarnaast vindt Jeen het belangrijk om het ledenaantal op niveau te houden. "Als je kijkt naar de toekomst dan komen er tot 2040 minder kinderen. En zij zijn een substantieel aandeel van je ledenaantal. Hier liggen heel veel kansen. De club groeit gelukkig nog steeds. De vereniging is nog lang niet klaar met doorontwikkelen en staat altijd open voor nieuwe innovaties."

www.vvont.nl