Terugblik 2022

In 2022 zijn 29 van de 84 aanvragen voor Collectieve erkenning van Indisch en Moluks Nederland toegekend. Op deze pagina leest u meer over de toegekende projecten en over de afhandeling van de aanvragen.

Afhandeling van de aanvragen

  • Voor de categorie projecten van €30.000 tot en met €60.000 zijn in totaal 51 aanvragen binnengekomen. Hiervan zijn er 16 toegekend en 35 afgewezen. Alle aanvragen zijn afgewezen vanwege het bereiken van het subsidieplafond.
  • Voor de categorie projecten van €5.000 tot €30.000 zijn in totaal 33 aanvragen binnengekomen. 13 daarvan zijn toegekend en 20 afgewezen. Er zijn een aantal aanvragen afgewezen die in eerste instantie wel waren ingeloot. In één geval ging het om een stichting die  nog in oprichting was op het moment dat de aanvraag werd ingediend. Ook was er sprake van een stichting die nog een cewin-project had  lopen ten tijde van het sluiten van de indieningstermijn. Voorts is er van 2 stichtingen geen nadere reactie ontvangen. De overige aanvragen zijn afgewezen vanwege het bereiken van het subsidieplafond.

Toegekende projecten 2022

Stichting New Scorpio - Fact & Fictie

Een docudrama over de invloeden en de gevolgen van traumatische gebeurtenissen die zijn opgelopen in de kampen en tijdens naoorlogse  gebeurtenissen in Zuidoost-Azië in en na de Tweede Wereldoorlog.

Stichting Masa Harapan - Molukse jongeren van de toekomst

Boekpublicatie over Molukse jongeren: Het afgelopen jaar was het 70 jaar verblijf (1951-2021) van Molukkers in Nederland. Met herdenkingen op  begraafplaatsen en online events met muziek werd stilgestaan bij dit historisch feit. Veel aandacht werd besteed aan het leven van de eerste  generatie – merendeels KNIL-militairen- waarvan de meesten niet meer in leven zijn. Dit project, de uitgave ‘Molukse jongeren van de toekomst’  besteedt aandacht aan Molukse jongeren in de leeftijd van 15-25 jaar. De jongeren die de komende 70 jaar het gezicht gaan vormen van Molukkers in  Nederland.

Stg. Herdenking 15 augustus 1945 regio Rotterdam - Herdenken & Vieren Ned-Indie 15 augustus 1945 regio Rotterdam

Met een vlaggen en banierenactie worden mensen gestimuleerd om het gesprek aan te gaan over de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië.  Ook wordt een cultureel evenement georganiseerd waarbij de Indische cultuur wordt uitgedragen. Tot slot komt er een fototentoonstelling in het  centrum van Rotterdam die laat zien hoe de Indische gemeenschap zich verhoudt tot andere culturen in de stad.

Stichting Sonodocs - Molukse wijken 2.0

Podcastserie Molukse wijken 2.0 is een vervolg op de in 2021 succesvol afgeronde serie Molukse wijken. Vorig jaar werd in het kader van 70 jaar  verblijf Molukkers in Nederland de 16-delige podcastserie ‘Molukse wijken in polderland’ gepost Er zijn in 16 afleveringen 8 wijken besproken. De  gehele serie is een inkijk in de Molukse wijk-wereld. De selectie van de wijken in 2021 toonde van Appingedam tot en met Nistelrode de diversiteit van de Molukse gemeenschap qua religie (christen/Islam), cultuur (variatie herkomst eiland), politieke gezindheid en geografische ligging. Voor de periode  2022-2023 komen de makers met een 20-delige podcastserie over 10 wijken (2 afleveringen per wijk). Het format van de podcast en het team zijn  ongewijzigd gebleven. De selectie van de tien wijken is gebaseerd op diversiteit en lokale ontwikkeling. De geografische ligging in Nederland, de  diversiteit qua religie en van welk eiland uit de Molukken men afkomstig is en de politieke voorkeur (pro-RMS of niet/minder) worden allen  meegenomen in de keuzes.

Stichting BangsaDunia - BerSama

De stichting organiseert de volgende activiteiten:

  1. BerSama dagen bestaande uit Indische, Molukse en Indonesische muziek, gelegenheid tot dansen, informatie overdracht door een gastspreker over culturele activiteiten en geschiedenis van de doelgroepen.
  2. Selamat Datang is een ontmoetingsplek waar dagactiviteiten voor ouderen plaatsvinden onder het genot van een warme lunch of lichte maaltijd.
  3. Tot slot worden persoonlijke verhalen en familierecepten verzameld bij leden van de Indische en Molukse gemeenschap in Arnhem, welke gebundeld worden in een (kook)boek.

Stichting Hulp aan Papua's in Nood (HAPIN) - Jouw geschiedenis is mijn geschiedenis - Papoea's in Nederland

Het organiseren van themabijeenkomsten; Vandaag de dag zijn er maar weinig mensen die nog weet hebben van Papua en/of de gemeenschap van  Papoea’s in Nederland. Deze gemeenschap bestaat naar schatting uit 3.000-4.000 mensen, verspreid over vier verschillende generaties (geen formele  telling). Activiteit A richt zich op de tweede en derde generatie Nederlandse Papoea’s, in de leeftijdscategorie van 18 t/m 40 jaar. Nederlandse  Papoea’s voelen een sterke binding met hun moederland. Maar voor tweede en derde generaties Papoea’s in Nederland is het zoeken naar wat het  nog precies betekent om ‘Papoea’ te zijn. Niet in de laatste plaats door die toenemende onbekendheid met de geschiedenis van hun voorouders. Er  worden tussen juni 2022 en mei 2025 in totaal negen themabijeenkomsten georganiseerd, die bijdragen aan de identiteitsvorming van deze  doelgroep.

Het maken van een verhalenbundel; De Papoea’s zijn een onzichtbare minderheid op het wereldtoneel. Vreemd eigenlijk. Voorál in Nederland. Want  het verhaal van de Papoea’s is onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse geschiedenis. Het bepaalt hun lot tot op de dag van vandaag. Hun  geschiedenis is onze geschiedenis. Uit de themabijeenkomsten van activiteit A komen verhalen voort van Nederlandse Papoea’s en hun ervaringen als  het gaat om opgroeien tussen twee culturen. Met activiteit B en C wordt ingezet op het toegankelijk maken van deze verhalen voor een breed  publiek. Activiteit B betreft een verhalenmagazine waarin de verhalen van tweede en derde generatie Papoea’s in Nederland worden gebundeld.  Activiteit C, de podcast, is een digitale aanvulling hierop. Deze podcast laat in 10 afleveringen verschillende verhalen horen van Nederlandse  Papoea’s.

Stichting Cerita Fakta - Molukse helden tegen Nederlands kolonialisme

Een serie korte animatiefilmpjes over Molukse helden in hun strijd tegen het Nederlands kolonialisme.

Stichting Indomedia - PINDAH TV

Met PINDAH TV wordt een PINDAH YouTube-kanaal en site opgezet waarin wekelijks nieuwe eigen opnames te zien zijn en daarnaast filmpjes van  derden over het Indisch en Moluks erfgoed. Hiermee wordt een visueel platform gecreëerd waar lifestyle, cultuur, geschiedenis, opinie, culinair  kennis, reizen op het gebied van het Indisch en Moluks erfgoed samenkomen.

Stichting BTHECITY - dr. Pents, huisarts in assen

Een documentaire die laat zien met welke geestelijke en lichamelijke gevolgen de Molukse gemeenschap kampte tijdens en na de acties in de jaren  70, met als doel dat er meer erkenning en begrip komt voor het Molukse verhaal.

Stichting Sekolah Sepak Bola Belanda (SSBB) - 0570 Diego M.

Ontwikkelen van een documentaire over de Indo-Europese voetbalwereld aan de hand van hoofdpersoon Diego Michiels. In de documentaire zal  aandacht worden besteed aan de veranderende verhouding van de huidige generatie Indo-Europeanen ten opzichte van Indonesië, het land waar een deel van hun roots liggen. Er zal aandacht besteed worden aan actuele thema’s zoals identiteit, loyaliteit, discriminatie en migratie. Het schetst het  verhaal van een jongen van Moluks Nederlandse afkomst uit een gebroken gezin die dreigde te ontsporen in Nederland en ondanks vele tegenslagen  succesvol is geworden in Indonesië, het land waar zijn roots liggen. Hij kan als rolmodel dienen voor vele jongeren in achterstandsposities.

Stichting Coolvalley - Bersama

Bersama (samen), eenmalig magazine over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Het magazine verbindt het verleden met het heden, waarbij het belang van het Indische erfgoed wordt benadrukt. Daarmee draagt dit project bij aan de collectieve erkenning van Indisch- en Moluks Nederland  en zorgt het voor een brede verankering in de samenleving. Er worden 15.000 exemplaren van het tijdschrift gedrukt en verspreid waardoor men  meer kennis vergaart over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië.

Stichting Ohana - Documentaire 'Bekneld tussen twee werelden

Een documentaire bekneld tussen twee werelden. Het is een documentaire die een helder beeld geeft van de ervaringen van de groep spijtoptanten,  waarbij Indische Nederlanders en ook Peranakan Chinezen die als maatschappelijke Nederlanders een visum hadden gekregen, aan het woord komen.

Oost-Indisch Doof - Kennisuitwisseling Oost-Indisch Doof - Ontdek een monument & Glitch

Ontdek een monument: aan de hand van een lesbrief gaan scholieren in Nederland en Indonesië in hun eigen buurt op zoek naar een oorlogsmonument om zo inzicht in de eigen geschiedenis te verkrijgen. Vervolgens delen ze hun ervaringen met elkaar via Zoom, ter bevordering van het wederzijds begrip voor elkaars geschiedenis.

Glitch, een multimediaal spel: het deelproject zoals beschreven onder Activiteit A is in feite een laagdrempelig instapmodel voor kennis over de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Het multimediale spel Glitch gaat een stap verder. Hierbij wordt het verhaal vertelt via sociale media en een speciaal ontwikkelde app. Daarmee wordt aangesloten op de wijze van kennisverwerving van de jongere generatie. In het spel nemen de 16, 17-jarige leerlingen (klas 4 havo/vwo in Nederland; 1e klas middelbare school bovenbouw in Indonesië) een karakter aan dat betrokken was bij de onafhankelijkheidsoorlog. Dat kan een Nederlandse of Indonesische soldaat zijn, of een Indonesische burger, Chinees etc. En vanuit dat perspectief spelen ze vervolgens het spel.

Stichting Vrienden van het Rijksarchief in Drenthe - Badan Persatuan Archief

  1. Ontsluiten en beschikbaar maken van het archief van de Molukse Eenheidspartij Badan Persatuan. Daarmee wordt het archief duurzaam behouden voor de toekomst, zodat het ook voor toekomstige generaties toegankelijk is en blijft.
  2. Beschikbaarstelling voor educatie zodat ook jongeren bekend raken met de geschiedenis van de Molukse Nederlanders.
  3. Online publicatie welke wordt gelanceerd door middel van een publieksactiviteit.

Stichting Filmproject - HET GROTE VERHAAL

Documentaire over het verschil tussen de inzichten van jonge Indonesische en Nederlandse academici met betrekking tot ons gedeeld verleden. Documentaire zal gestalte geven aan wat de jeugd van Indonesië en de jeugd van Nederland (tussen 20-40 jaar) heeft opgestoken van de geschiedenis, (of zoals die wordt gedoceerd), van hun familiegeschiedenis, en wat hun ideeën zijn voor een gedeelde toekomst.

Stichting Bevordering Lees- en Schrijfplezier - Books on Tour

Literair-cultureel programma om geschiedenis en collectieve herinnering van Indische en Molukse generaties levend te houden en toegankelijk te maken.

Stichting Bevordering Lees- en Schrijfplezier neemt zich voor tussen september 2022 en september 2025 minimaal zes Indische edities van het bestaande literair-culturele programma Books on Tour te organiseren. Daarin treden schrijvers en dichters op naast muzikanten, spoken word artiesten en andere performers, op wisselende locaties in het land. Het programma duurt circa twee uur waarin de gasten ieder op hun eigen wijze ingaan op de geschiedenis in en rond voormalig Nederlands-Indië. Daarnaast gaat het over de nasleep en de verwerking of doorwerking van gebeurtenissen uit het verleden. De bedoeling is naast lezingen, inleidingen en voordrachten met name een dialoog met het publiek op gang te
brengen.

Ook wordt rond elke editie een aparte podcast gemaakt waarin steeds een andere auteur centraal staat. Tot slot worden er gastlessen gegeven op middelbare scholen. Streven hiervan is het verhogen van het bewustzijn van de Indische en Molukse geschiedenis onder de jongere generaties.

Institute for Promoting DIB – Stichting - Opgestaan na de hel van oorlog in Nederlands-Indië

Activiteiten die erop gericht zijn om de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië en met name het oorlogsgeweld en
de naoorlogse ontwikkelingen onder de aandacht te brengen van een breder publiek. Concreet gaat het om de volgende
activiteiten:

  1. Het samenstellen en druk klaar maken van een oorlogsdagboek en ooggetuigenverslag 1942-57.
  2. Het maken van een tiental video-interviews en podcasts die laten zien waar de Indische gemeenschap behoefte aan heeft in het kader van de collectieve erkenning.
  3. Het schrijven van een biografie waarin het verhaal van een 2e generatie Indische Nederlander (zoon van de auteur van het oorlogsdagboek) wordt verteld. De biografie laat zien hoe het verleden doorwerkt op volgende generaties.
  4. Organiseren van een boekpresentatie die bestaat uit een live bijeenkomst en een online evenement.
  5. Op basis van de opgehaalde informatie wordt een interactief lespakket samengesteld voor middelbare scholieren.

Stichting Toon Beeld – Pembauran

De documentaire Pembauran II Campur Aduk gaat over de kruisbestuiving in toegepaste kunst en architectuur in Indonesië. Dit is een vervolg op een documentaire over de wisselwerking van Nederland en Indonesië in de kunst en architectuur zoals die in Nederland heeft plaatsgevonden in de periode 1880-1940. Ook deze eerdere documentaire is mede mogelijk gemaakt door een cewin-subsidie.

Vereniging Zangkoor Lagu Jiwa Nieuw Indisch Koor - It takes a choir to raise a village

Sociale bijeenkomsten voor de Papua gemeenschap in Nederland. Dit project omvat de jaarlijkse paas en Kerstviering, en een culturele bijeenkomst in de zomer voor de Papua gemeenschap en sympathisanten.

Stichting NO MONO - Videovoorstelling INDO

Digitale theatervoorstelling die is gebaseerd op de debuutroman van Marion Bloem ‘Gewoon een Indisch Meisje’ en het in 2020 verschenen boek ‘Indo’. Met de voorstelling wordt het koloniaal verleden en de daarbij behorende machtsverschillen invoelbaar gemaakt. Het laat zien hoe verschillende generaties zich tot de koloniale geschiedenis verhouden en hoe dit weerslag heeft in hun identiteit. Het geeft zo een stem aan onverwoorde gevoelens en emoties van de toeschouwer.

Stichting Waringin - Waringin

Dit project heeft drie delen:

  1. Er worden themabeschouwingen gegeven op middelbare scholen over de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië, met name gericht op de Bersiap periode. Dit is een voortzetting van een eerder gefinancierd project.
  2. De bibliotheek met boeken over Nederlands-Indië en de Molukken wordt ondergebracht bij de openbare bibliotheek te Heerlen. In samenwerking met de bibliotheek zullen er natuurlijk boeken worden uitgeleend, boekbesprekingen georganiseerd, worden voorgelezen aan mensen met een visuele beperking en de mogelijkheid worden geboden om stamboomonderzoek te doen.
  3. Op 18 september 2022 wordt de toneelvoorstelling Hallo Bandoeng georganiseerd. Daarnaast vindt een familiedag plaats waar ook de Molukse gemeenschap voor wordt uitgenodigd. Dit heeft als doel de onderlinge banden te versterken. Tot slot wordt een keer per maand een Indische dag georganiseerd in de bibliotheek te Heerlen.

Nahdlatul ULama Belanda (NU) - The first Muslim community in the Netherlands

Foto-expositie over de geschiedenis van de eerste moslimgemeenschap in Nederland.

Stichting Benteng - Recht van spreken

Het Regiment van Heutsz is bij Koninklijk Besluit drager en behoeder van de tradities van het KNIL. Het regiment treedt nu naar voren om de dialoog aan te gaan en om het maatschappelijke debat te voeden met kennis van het KNIL en het inzicht van het militaire perspectief te bieden. Met de videopodcast serie Recht van Spreken worden verschillende onderdelen van het KNIL belicht, bijvoorbeeld: militair geweld, vrouwen in het KNIL en etniciteit. In de krant Recht van Spreken worden de afleveringen van de podcast vervolgens verwerkt in artikelen.

Stichting Mural Schepenbuurt Leeuwarden - Muurschildering Schepenbuurt Leeuwarden

In de jaren vijftig en zestig vestigden zich in Leeuwarden honderden Indische en Molukse gezinnen. Aan deze belangrijke gebeurtenis is tot op heden te weinig aandacht besteed. Dat gebeurt nu middels een grote muurschildering als eerbetoon aan de Indische en Molukse gemeenschap.

Stichting Muhabbat dienstverlening - Papeda: ‘Echte Molukkers eten papeda’

De stichting Muhabbat zal in samenwerking met de sleutelfiguren in Molukse gemeenschappen samenwerkingsrelaties aangaan met vrijwilligers/ vrijwilligers-groepen en organisaties. Er worden scholings- en educatieve programma’s opgezet in de vorm van een module: kennisoverdracht van het materieel en immaterieel Moluks cultureel erfgoed. Inhoudelijk kan worden gedacht aan verschillende thema’s en onderwerpen: zoals het voorbereiden van papeda, tjolo tjolo en andere Molukse gerechten, maar ook aan verschillende vormen van tradities, zoals het pelaschap, verwantschapsrelaties, bepaalde vormen van rituelen bij geboorte, overlijden, bruiloften, magie, bijgeloof, de betekenis van voorouders, de verschillende uitdrukkingen in de Maleise taal en de taal van de streek en pantuns (gedichten), waar mensen vandaan komen e.d.

Stichting Fabula Maluku - Fabula Maluku

Animistische volksvertellingen van verschillende Molukse eilanden worden verzameld en gedocumenteerd. Kennis van eigen mythen - en breder cultuur - is een bouwsteen voor identiteitsvorming en is daarom waardevol voor (jonge) Molukkers. Deze mythen en fabels dreigen echter te verdwijnen met het uitsterven van de generaties die deze nog kennen. Het doel is om 20 korte verhalen van 4 eilanden te verzamelen. De verzamelde verhalen worden verwerkt in een rijk geïllustreerd boek en video’s. De verhalenbundel wordt ook omgevormd tot een podcastserie, die zowel in het Nederlands als in het Moluks Maleis te beluisteren zal zijn via Spotify. Om mensen vrij toegankelijk kennis te laten maken met de verhalen, illustraties en video’s wordt een website gemaakt.

Vereniging Almost Lost Dutch Music - Project ALDM

Het doel van dit project is het behoud van indo rock en krontjong voor de komende generaties. Het borgen van dit Indische immateriële erfgoed, is belangrijk voor de Indische gemeenschappelijke identiteit. Dit gebeurt middels het geven van voorstellingen en organiseren van workshops.

Stichting La Galigo - Cultuurtuin | Natuurtuin

De Cultuurtuin is een programma voor kinderen (en ouders) om, op spelenderwijs, zich te verwonderen en te verdiepen in het Indonesische en het Nederlands-Indische culturele erfgoed. Binnen deze reeks is een focus op natuur & cultuur, daarom ook de titel: Cultuurtuin | Natuurtuin.

Tijdens interactieve workshops met verschillende thema’s willen we met het programma van Cultuurtuin | Natuurtuin het gesprek aangaan met- en voor kinderen. Binnen deze reeks van 12 workshops binnen 1 jaar, met een focus op natuur en cultuur, willen we jeugd (4-12) verwonderen, informeren en stimuleren met verschillende thema’s. In het project staan de Indonesische en Indische roots van de derde en vierde generatie centraal en wordt verkend, gedeeld en ontdekt middels deze workshops.

Stichting Gastdocenten WO II Zuidoost Azië – Gratis lesmateriaal en bijscholing

De stichting organiseert gastlessen op scholen en leidt nieuwe gastdocenten op. Met dit project wordt gratis lesmateriaal ter beschikking gesteld na afloop van de gastles. Dit kan vervolgens door docenten gebruikt worden bij het vormgeven van een vervolgles. Tevens worden er jaarlijkse educatieve bijeenkomsten georganiseerd voor de gastdocenten zelf. Hier wisselen zij ervaringen uit en doen zij nieuwe kennis op.