Nieuwe tegemoetkoming energiekosten basis- en voortgezet onderwijs

Vanaf 3 juli 2023 kunnen schoolbesturen in het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs een tegemoetkoming aanvragen voor de hoge energielasten in 2023.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Rijksoverheid / Arenda Oomen Fotografie

De tegemoetkoming is alleen bedoeld voor schoolbesturen waarvan de energielasten hoger zijn dan 3,2% van de totale lasten. Energielasten lager dan 3,2% van de totale lasten worden niet vergoed. Het bedrag tot deze drempelwaarde geldt als eigen bijdrage.

Om een schoolbestuur nog dit jaar te kunnen compenseren, maakt het bestuur een inschatting van de energielasten en van de totale lasten in 2023. Daarnaast moet het bestuur het bovenmatig publiek eigen vermogen inzetten voor deze kosten. Daarbij mag de eventueel toegekende subsidie niet worden meegerekend.

Als uit de inschatting blijkt dat de energielasten hoger zijn dan 3,2% van de totale kosten, wordt de drempelwaarde en het verwachte bovenmatig publiek eigen vermogen hiervan afgetrokken. De tegemoetkoming is een voorschot van 50% van het bedrag dat overblijft.

Voor deze regeling is in 2023 in totaal €28,5 miljoen beschikbaar. Er is geen maximale hoogte van de tegemoetkoming per schoolbestuur. U kunt de tegemoetkoming aanvragen van 3 juli 2023 9.00 uur tot en met 15 september 2023 16.00 uur.

Ga voor meer informatie naar de pagina van de regeling.