Om te bepalen of er sprake is van een categorie A-vestiging is een analyse van de scholen gemaakt. Hierbij is gekeken naar waar de nood het hoogst is. Voor het primair en het voorgezet onderwijs is hierbij de achterstandsscore gebruikt zoals berekend door het CBS. Met de achterstandsscore zonder drempel en het aantal leerlingen van een schoolvestiging is een relatieve achterstandsscore berekend. Vervolgens zijn de vestigingen met de hoogste relatieve achterstandsscore geselecteerd. Samen hebben zij 5% van het totaal aantal leerlingen. De relatieve achterstandsscore betekent dat de score van een school gedeeld is door het aantal leerlingen op een school. De lijst is gebaseerd op deze vestigingen met de 5% hoogste relatieve score.
Voor het primair onderwijs is de selectie gebaseerd op de achterstandsscores van 1 februari 2022. Die zijn op 24 maart 2023 gepubliceerd door het CBS.
Voor het voortgezet onderwijs is bij de selectie uitgegaan van de achterstandsscores die ook voor het Nationaal programma onderwijs zijn gebruikt. Deze scores zijn op 8 april 2022 gepubliceerd door het CBS.
Voor het speciaal basisonderwijs en het (voortgezet) speciaal onderwijs is voor de selectie gebruik gemaakt van het relatief hoogste aantal leerlingen op een vestiging met een niet-Nederlandse culturele achtergrond. Deze selectie is gemaakt op basis van de telling van 1 februari 2022, gepubliceerd op 24 maart 2023.
In de bijlage van de regeling vindt u twee lijsten met schoolvestigingen die onder categorie A-vestigingen en categorie B-vestigingen vallen.